Företagets historia

Det var i Fagerfors, en liten by utanför Konga i Tingsryds kommun som Ernst Olofsson 1920 Startade sin lilla smedja, han var då 24 år gammal. Ernst var gift med Helga Månsson tillsammans fick dom barnen Olle f. 1921, Erik f. 1922, Maj-Britt f. 1923, Torsten f. 1928 och Nils f. 1935. Alla fem barnen började tidigt att hjälpa till i företaget. Under 20 och 30-talet var sysselsättningen i smedjan huvudsak reparation av jordbruksredskap samt hovslageri. Under 30-talet byggdes smedjan till så att två smidesässjor kunde användas samtidigt.

1931 Inrättades Fagerfors telestation i Ernst och Helgas bostadshus, denna sköttes av Helga och barnen utöver det vanliga hushållsarbetet.

Under krigsåren var det tufft, svårt med materialanskaffning och motorbränsle, motorerna på motorcyklarna som var deras enda transportmedel fick plockas bort och användas som vanliga cyklar. Materialen försämrades. Efter kriget började landsbygden att blomstra, företaget växte och nu var alla pojkarna och Maj-Britts man anställda i företaget. År 1952 bildades AB Rörinstallationer & Smide med Ernst och barnen som delägare.

I mitten av 60-talet bestod arbetsstyrkan av 10-12 montörer. Nu började även barnbarnen att hjälpa till i företaget. Och på denna väg är det, idag är vi inne på tredje generationen som driver företaget.

Tredje generationen

Nu är det tredje generationen som äger och driver företaget, det är Nils barn Anders, Pontus, Karin och Karins man Jonas.

År 1993 bestämmer sig Karin och hennes man Jonas för att lämna Malmö och flytta hem till Fagerfors för att hjälpa till i företaget. Jonas har under många år arbetat i Alcros yrkesbutik i Malmö. Strax efter Karin och Jonas flytt till Fagerfors hamnar den lokala färgaffären i ekonomiska svårigheter varvid den blir till salu. Rör & Smide kom nu in i färgbranschen. Färgbutiken sköts givetvis av Jonas.

Idag

Idag ingår Rörinstallationer & Smide i två stora kedjor, Colorama och Bad & Värme vilket innebär att vi kan tillgodose våra kunder med ett brett sortiment inom färg, tapet, golv, kakel klinker, VVS och även inredning till hemmet. Våra duktiga montörer gör alla förekommande typer av service och installationsarbeten inom rörbranschen. Butik och lager ligger nu mera i centrala Tingsryd.

På bilderna här nedan ser ni Nils och smedjan i Fagerfors.

Vill ni ta del av hela historien finns den att läsa i Sandsjöboken 2009-2010

 

 

Kontaktuppgifter

Besöksadress
Colorama / Bad & Värme
Lokgatan 3
362 30 Tingsryd

Telefon
Butiken 0477-31265
Installation 0477-13050

Mail
Colorama
tingsryd@colorama.se

Bad & Värme
tingsryd@bad-varme.se

 

VÄRME, SANITET OCH INSTALLATION

Du är välkommen till oss när du behöver hjälp med installationer av badrumsinredningar, bergvärmepumpar, vedpannor och allt övrigt inom värme och sanitet. Våra duktiga rörmontörer hjälper dig med en säker installation med produkter av hög kvalitét.
Besök utställningen i vår butik, där vi visar de senaste nyheterna inom bad och sanitet.

ÖPPETTIDER

Måndag - Fredag 9.00 - 18.00
Lördag                 9.00 - 13.00 

Telefon Butiken      0477-31265
Telefon Installation 0477-13050

MIDSOMMARHELGEN

Midsommarafton      STÄNGT

Midsommardagen    STÄNGT

 

 

 

FÄRG, TAPETER, KAKEL OCH INREDNING

I vår butik hittar du allt du behöver för att förnya hemmet; färg, tapeter, golv, inredning, kakel, klinkers och kaminer.

Kom in och prata med vår kunniga personal, som ger dig tips, råd och idéer för hur du kommer ingång med ditt projekt.